Frågor & svar

Är du en van djurägare eller precis skaffat ditt första husdjur? Här har vi samlat information och goda råd som hjälper dig att ta väl hand om din ögonsten oavsett hur rutinerad du är.

Videoguider

Lägga tassbandage

Hälsokontroll

Ge medicin till bestämda djur

Borsta tänder

Ögondroppar

Rengör öron

Klippa klor

Två sätt att ge medicin till ditt djur

Vanliga frågor

Min katt är halt, kan jag ge Alvedon?

Nej, paracetamol (som Alvedon innehåller) är väldigt giftig för katter. Även ibuprofen får inte ges.

När ska jag kastrera min katt?

Vid ca 6 månaders ålder och minst 2 kg vikt.

När ska min katt vaccineras?

Katter vaccineras vid 8 och 12 veckors ålder, sedan när de fyller ett år och därefter årligen.

När ska min valp vaccineras?

Valpar vaccineras vid 8 och 12 veckors ålder, sedan när de fyller ett år och därefter årligen.

Min katt vill inte äta. Hur länge kan en katt svälta innan det är farligt?

Katter utvecklar inom få dygn en leverförfettning om de inte äter. Försök att mata din katt om den inte vill äta och kontakta alltid veterinär.

Min katt kliar sig vid öronen och jag misstänker den har öronskabb. Finns det något receptfritt preparat mot öronskabb?

Nej, en veterinär behöver undersöka öronen för att säkerställa att det är öronskabb och sedan skriva ut en medicin på recept. Klåda vid öronen kan även ha andra orsakar.

Min hund har ätit choklad/vindruvor/lök/tuggummi…

Kontakta veterinär. Choklad, vindruvor, lök och tuggummi (sötningsmedel) är giftiga för din hund.

Vad är nackdelarna med att kastrera min hund?

En kastration kan påverka hundens beteende negativ om hunden är osäker och visar mycket rädsla. Kastrerade djur har lättare att öka i vikt, kan visa sämre pälskvalité och har en lite större risk att utveckla urininkontinens.

Behöver jag borsta tänderna på min hund och min katt?

Ja, det är jättebra att borsta tänderna minst tre gånger per vecka. Använd gärna även hund- eller kattandkräm för att få bort plaque som sedan leder till tandsten. Både hundar och katter kan få tandlossning som vi. Små hundraser har ofta lättare att få tandsten än större hundraser.

Jag undrar om min katt/hund har feber, kan jag känna på nosen för att veta detta?

Nej, temperaturen måste mätas med hjälp av en termometer i ändtarmen. Normaltemperatur för en hund är 38-39 grader, oftast ligger en frisk hund runt 38,5 grader. Även katter ligger mellan 38-39 grader i kroppstemperatur, man säger att katten har feber när kroppstemperaturen överstiger 39,2 grader.

Min katt/hund har blivit huggormsbiten, vad ska jag göra?

Det kan vara väldigt olika hur påverkad och sjuk ditt djur blir, beroende var den blev biten och hur mycket gift djuret fick genom bettet. Vi rekommenderar alltid att ta kontakt med en veterinär. Håll djuret stilla, bär den till bilen om möjligt och åk in till närmast lediga veterinär du kommer i kontakt med via telefon.

Hur ofta ska jag klippa klorna på min hund?

Det kan variera en del, beroende hur snabbt klorna växer och hur mycket din hund sliter på klorna, var 3-4:de vecka brukar vara lagom.

Min hund är rädd för smällare, vad kan jag göra för att lindra detta?

Det är bra att ta kontakt med en hundpsykolog/hundtränare i god tid för att få hjälp med rätt träning mot denna rädsla. Den blir oftast värre med tiden och djurets ålder. Det finns även en del receptfria preparat som kan köpas hos veterinär. Om det inte fungerar finns även receptbelagd medicin, som dock kräver en undersökning av djuret först.

Min katt har börjat kissa inne efter vi flyttat för en månad sedan. Vad beror det på?

Din katt kan känna sig stressad över den nya miljön. För att minska stress kan man använda sig av ett feromon preparat som heter Feliway och har lugnande och harmoniserande effekt. Det finns både spray och en adapter som kan sättas i vägguttaget i hemmet.

Vad finns det för preparat till min hund mot fästingar?

Det finns receptfria läkemedel att köpa på apoteket, både halsband och spot on preparat som man sätter direkt på huden i nacken. Det finns även tabletter som veterinären kan skriva ut via recept.

Min valp har får sina nya permanenttänder, dock har på vissa ställen mjölktänderna inte lossnat.

Om mjölktänderna inte släppt vid 6 månaders ålder eller den permanenta tanden redan är ute och mjölktanden fortsatt sitter kvar, ska mjölktanden opereras bort. Även frakturerade mjölktänder ska opereras bort, då en infektion mjölktanden kan leda till en skada i tandanlagen för den permanenta tanden.

Min hundvalp kräks när vi åker bil, vad kan vi göra?

Åksjuka brukar minska med hundens ålder. Börja med korta sträckor och träna bilåkning ofta. Gör upplevelsen positiv och ge t.ex. godis. Man kan även använda feromoner som t.ex. D.A.P. halsband eller D.A.P. spray för att ökat tryggheten. I svåra fall och vid planerad lång resa kan veterinären skriva ut en tablett mot åksjuka.